FRUKTYOGHURT OCH FLINGOR?

Sverige är ett riktigt yoghurtland, ett av få länder i världen där både barn och vuxna äter youghurt med flingor till frukost. Grekland är ett annat yoghurtland, där avnjuts tjock, grekisk youghurt med valnötter och honung. Men det finns en skillnad på Sverige och Grekland - sockret. Fruktyoghurt innehåller jättemycket socker! Våra sötade exotiska frukter, hallon & blåbär, päron, äpple & kanel är alla väldigt sötade, med socker och sötningsmedel. En fälla som många går i är lightprodukterna med mindre fett, då de ofta innehåller ännu mer socker än vanliga produkter. Så går vi och tror att vi har gjort det nyttiga valet... 

Även frukostflingor innehåller ofta väldigt mycket socker. Kolla på paketet på flingorna du brukar äta till frukost, till och med cornflakes och "nyttiga" flingor såsom All Bran och Special K sötas. I innehållsföteckningen på en vara listas ingredienserna efter mängd, alltså den ingrediens som det är mest av listas först. Ju tidigare socker finns med, desto större procentinnehåll. För att få en bättre uppfattning om exakt hur mycket socker produkten innehåller kan man kolla i näringsinnehållet istället. Där står oftast sockret listat som sockerarter under rubriken kolhydrater. Där skrivs hur många gram sockerarter produkten innehåller per 100 g, så med lite enkel matte kan man räkna ut procentinnehållet.

Hur kan man då undvika sockerfällorna? Ganska enkelt, gör din egen fruktyoghurt! Välj fil eller naturell yoghurt och blanda med tinade hallon eller blåbär, skär i äppelbitar och krydda med kanel, skiva en banan i filen, en kiwi, apelsin, passionsfrukt eller granatäpple. Granatäpple är en så kallad superfruit och innehåller massor av antioxidanter! Och kanel sägs öka fettförbränningen i kroppen. Välj bort flingorna och toppa filskålen med nötter, mandel, frön, pumpakärnor och kokosflingor istället! Eller gör din egen musli. Hur enkelt som helst, och dessutom mycket godare. Kolla bara på bilden nedan, någon som tycker att det inte ser godare ut än en tråkig tallrik yoggi och corn flakes? Nej jag tänkte väl det.



/Amanda

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0