ÄNTLIGEN VÅR!

Hej hörrni! Vilket väder det har varit senaste dagarna, verkar som att våren äntligen är på väg nu. Marken börjar tina upp, och solen värmer faktiskt när man är ute.

Jag firade och välkommnade våren med en riktigt efterlängtad löptur idag, jag sprang inte långt och inte fort men det var väldigt skönt! Tillåt er själva att snöra på er springskorna och ta en runda utan någon press gällande resultat, distans eller tid. Njut istället och känn på känslan, så fortsätter vi löpa ute nu i vår och sommar och märker hur vi förbättras! Löpning utomhus är toppen för kondition, muskler och vintertrötta psyken, då träning frigör endorfiner som är kroppens egna "glädje-hormon". Skiner solen ger den lite D-vitamin också, så passa på!

/Amanda

FRUKTYOGHURT OCH FLINGOR?

Sverige är ett riktigt yoghurtland, ett av få länder i världen där både barn och vuxna äter youghurt med flingor till frukost. Grekland är ett annat yoghurtland, där avnjuts tjock, grekisk youghurt med valnötter och honung. Men det finns en skillnad på Sverige och Grekland - sockret. Fruktyoghurt innehåller jättemycket socker! Våra sötade exotiska frukter, hallon & blåbär, päron, äpple & kanel är alla väldigt sötade, med socker och sötningsmedel. En fälla som många går i är lightprodukterna med mindre fett, då de ofta innehåller ännu mer socker än vanliga produkter. Så går vi och tror att vi har gjort det nyttiga valet... 

Även frukostflingor innehåller ofta väldigt mycket socker. Kolla på paketet på flingorna du brukar äta till frukost, till och med cornflakes och "nyttiga" flingor såsom All Bran och Special K sötas. I innehållsföteckningen på en vara listas ingredienserna efter mängd, alltså den ingrediens som det är mest av listas först. Ju tidigare socker finns med, desto större procentinnehåll. För att få en bättre uppfattning om exakt hur mycket socker produkten innehåller kan man kolla i näringsinnehållet istället. Där står oftast sockret listat som sockerarter under rubriken kolhydrater. Där skrivs hur många gram sockerarter produkten innehåller per 100 g, så med lite enkel matte kan man räkna ut procentinnehållet.

Hur kan man då undvika sockerfällorna? Ganska enkelt, gör din egen fruktyoghurt! Välj fil eller naturell yoghurt och blanda med tinade hallon eller blåbär, skär i äppelbitar och krydda med kanel, skiva en banan i filen, en kiwi, apelsin, passionsfrukt eller granatäpple. Granatäpple är en så kallad superfruit och innehåller massor av antioxidanter! Och kanel sägs öka fettförbränningen i kroppen. Välj bort flingorna och toppa filskålen med nötter, mandel, frön, pumpakärnor och kokosflingor istället! Eller gör din egen musli. Hur enkelt som helst, och dessutom mycket godare. Kolla bara på bilden nedan, någon som tycker att det inte ser godare ut än en tråkig tallrik yoggi och corn flakes? Nej jag tänkte väl det.



/Amanda

SNÖPARADIS

Jag har precis kommit hem från en helg i Mattilla i norra Värmland. Det var som att köra in i Narnia, så sjukt mycket snö! Härligt att få uppleva riktig vinter en sista helg innan våren (förhoppningsvis) kommer. Det blev en dag i backen med snowboard, har åkt ca fem gånger nu men skulle verkligen ljuga om jag sa att jag var duktig. Det drar ordentligt i benen dock, var ordentligt trött på kvällen! Dagen bjöd på strålande sol och minus en grad, helt perfekta förhållanden enligt mig. Resten av helgen var mest snöbollskrig, pulkarace och snögubbstävling. Att springa och pulsa i snö är sjukt underskattat som träningsform, mjölksyran är inte långt borta och svetten rinner! Det bästa av allt är att man inte tänker träning utan bara har kul istället. Hann även med ett varv i längdskidespåret, kunde inte röra på armarna dagen efter! Har inte åkt längskidor sedan jag var liten, så tekniken var väl inte helt hundra... Men det var kul! 

Hoppas ni också passar på att njuta av snön in i det sista, leka är bra för alla ;) 



/Amanda

.


STYRKETRÄNING

Måndag betyder fotbollsträning för fröken Westerberg! Idag var det teknikträning med bollen på fötterna som gällde, guld för mig som precis har kommit igång igen och tappat mycket känsla. Sedan gick vi över i friidrottshallen på Våxnäs där vi körde löpintervaller och ett styrkepass. Styrkeövningarna vi går igenom tar ca 20 minuter, det är vanliga övningar men kroppen får sig en bra genomkörare så tänkte dela med mig till er! Hoppas inte NIF stämmer mig nu... Alla rep körs 2x1 minut med ca 20-30 sekunders vila emellan. Man gör alltså alla övningar två gånger, en minut per gång.

Situps med fötterna i marken
Situps med fötterna i luften, benen i 90 grader
Armhävningar (utmana dig själv och kör på fötterna så länge du orkar!)
Plankan (tänk på att hålla kroppen rak, rumpan ska inte peka upp i luften)
"Nils special" Ligg på rygg och pressa ner svanken. Spänn bålen så du hittar magmusklerna och lyft på benen så de svävar över marken. Håll benen raka och fötterna så lågt du kan UTAN att svanka!)
Rygglyft
"Isdubben" Rygglyft med rotation i överkroppen. Tänk att du ligger i en isvak och ska staka dig upp, en arm går framför huvudet och en bak mot höften. Variera höger-vänster.
Utfallssteg, höger ben fram
Utfallssteg, vänster ben fram

Repetera två gånger och klappa sedan dig själv på axeln!
/Amanda

TRYSIL

Hängde i Trysil några dagar förra veckan och åkte lite bräda. Det var cirka 20 minus varje dag sååå min näsa fick sig en liten köldskada men annars ska jag inte klaga! Strålande sol och inte många i backen = svinbra åkning! Att bränna lite kalorier skadar väl inte heller? Hoppas ni njuter av de sista vinterdagarna, kanske ska någon iväg och åka skidor på sportlovet?

FRIDA

FRUKOST 1.0

Godmorgon! Är ni trötta på torra mackor och yoghurt som inte smakar något? Det är iaf jag så jag toppade min vaniljyoghurt med lite blåbär och russin i müslin och gjorde en keso macka bestående av havreknäcke, keso, aromat och kokt skinka. Proviva med svartvinbärssmak till det, gott men enkelt och tar egentligen 2 sekunder extra. En 2.0 som är perfekt för sovmorgonen kommer upp inom kort! 
FRIDA


LAXBULGUR MED LIMEYOGHURT

Här kommer ett recept på suverän vardagsmat. En fräsch bulgursallad med lax och limeyoghurt, smaklig måltid!

600g laxfilé
3 dl bulgur
6 dl vatten
2 msk grönsaksfond
1 mango, tärnad
2 avocado, tärnad
3/4 dl hackad koriander
flingsalt
peppar
3 msk sweet chilisås
smör

Limesås:
2 dl grekisk yoghurt
rivet skal av en lime
1-2 tsk flytande honung
flingsalt

1. Blanda ingridienserna till yoghurten.
2.
Koka bulgur under lock i vatten och fond, cirka 10 minuter. Blanda bulgur, mango, avokado, koriander, salt och peppar.
3. Skär laxen i kuber. Stek i smör. Salta och blanda med sweet chilisås. Strö laxen över salladen. Servera med yoghurten.FRIDA (Källa: Tara)

WE HAVE TO KEEP BELIEVING


RSS 2.0