Idrott och hälsa B

Som inviduellt val i nu på vårterminen i trean bestämde jag mig för att välja Idrott och Hälsa B. Kursen ger 50p och ligger på runt 2,5 timmar/vecka. B-kursen skiljer sig något från A-kursen för nu innefattas även friluftsliv! Vi har precis fått se vår planering för de kommande veckorna och det är många utomhusaktiviteter, trots att det är vinter. Nästa vecka ska vi testa på att bada isvak och veckan efter det ska vi till bryngfjorden och åka skidor och grilla korv. Vi ska även testa på curling och att dyka med tuber, visst låter det kul? Självklart gör vi även vanliga aktiviteter med som bollsporter och lekar. Jag är glad över att jag valde Idrott och Hälsa B eftersom jag är en tjej som gillar att idrotta och gör det hellre än att sitta och läsa i skolböcker. Därför är det ett gyllene tillfälle för de som funderar över inviduella valet att ta chansen att välja något utöver det vanliga. Självklart är det ett stort plus om man gillar idrott. Har ni fler frågor angående kursen är det bara att fråga!
'
/Hilda
'

A mistake is one thing, but lack of passion is unforgivable

Åkte ner på fotbollsträningen och hängde lite med laget igår kväll. Som ni kanske minns har jag skadat ett knä, en fotbollsträning på konstgräs fastnade dubbarna i gräset när jag vände runt kroppen, knät vreds och korsbandet gick av. De opererade dit ett nytt korsband ungefär 6 månader senare, läkarna tar en sena från baksidan av låren och sätter den som ett konstgjort korsband. Senan växer tillbaka ut igen. Efter lite drygt ett år kunde jag spela fotboll igen! Jag spelade några månaders försäsongsträning och en halv sommarsäsong, men i augusti förra året small det igen, det nya korsbandet lossnade från fästet. Jag är inte tillbaka i fotbollen än, men det är ändå kul att träffa laget och vara där! 

Knäskador är jättevanliga bland unga, speciellt i sporterna fotboll och handboll. Tjejer har smalare knän och en annan muskeluppbyggnad vilket gör att de ligger extra mycket i riskzonen. Man kan förebygga knäskador genom att träna upp musklerna runt knät och i bålen, så kroppen har kontroll i alla rörelser. Tränar du i något lag, eller på egen hand för den delen, tycker jag absolut du ska se till att göra lite knäövningar! 10 minuter i slutet av varje träning räcker, har man tur slipper man undan långa månader och år av skada! Jag ska göra ett inlägg och visa några bra övningar här på bloggen snart, så håll utkik. Så länge kan ni prata med era tränare och se till att de lägger in ett knäpass i era träningar!
'

/Amanda

WORK OUT!

Träningslista till er alla supertaggade träningsnissar därute!! Listan hittar ni --> här.





























SET ME FREE

Inte direkt ny, men fortfarande skön att gå på löpbandet till, bra takt vättni!! 
FRIDA

Phonat – Set Me Free - Avicii Radio Edit Mix


Amandas mörka bröd

Tänkte tipsa om världens enklaste och framför allt godaste bröd! Det är ingen jäst i så brödet behöver inte jäsa eller bakas ut, man bara rör ihop alla ingredienser och häller i formar så är det klart sen. Supersmidigt! Brödet innehåller bikarbonat och filmjölk som gör det fluffigt och gott istället för jästen. När jag bakar detta brukar jag utgå från ingredienslistan, men alltid höfta lite när det kommer till frön, gryn och kärnor. Man kan ha i nästan vad som helst, lite extra pumpakärnor eller psylliumfrön är mina favoriter!




SÖNDAGSTRÄNING

Kom precis hem från ett Styrka/Medel pass på Friskis, har vart på såna pass tidigare ju men inte med denna ledaren. Kul med lite variation! Riktigt jobbigt va det i alla fall och det kommer garanterat kännas i benen imorgon...
Hoppas ni har en bra söndag! 
FRIDA


MATCH!

Idag var det dags för ytterligare en hemmamatch! Är ju en innebandybrud rakt igenom och har tränat sen jag var en liten knatte på sex år. Jag spelar fortfarande i IFK Heden trots jag ibland funderat på att byta lag och satsa högre. Däremot trivs jag hur bra som helst och laget är super!! Efter att fått en ny positiv och lite galen tränare har vi som lag blivit starkare och vi presterar bättre än vad vi gjort på länge, superkul! Idag mötte vi Edebäck och lyckades trycka in nio bollar medan vår målis höll nollan, gött. Matchen tog hårt på kroppen så nu ska jag bara ta det lugnt och vila ikväll. Hoppas ni har haft en bra helg och att ni är laddade för en ny vecka! /HILDA




PT-FIA

Letar du efter en träningsblogg sprängfylld med energi och inspiration har du kommit rätt (ja uppenbarligen, du är ju på våran!!), men vi kan en till: PT-fia. Fia skriver om träning och hälsa för tidningen Veckorevyn och driver en av Sveriges största träningsbloggar. Hon är ett energiknippe till tusen och det är nästan omöjligt att inte bli peppad. Fia är inte bara personlig tränare på ett gym i Stockholm, hon använder ALLT som träningsredskap: bänkar, lekparker och bryggor. Där finns många bra tips att hämta inför utomhusträningen! Dessutom skriver hon mycket om mat och kost, tipsar om brödrecept, mellanmål och bra frukostar. Läs den tycker vi på challenge you! Länk hittar ni häääär

Äta bör man


Enligt mig är mellanmålet det godaste målet på hela dagen. Oavsett vad vi får för lunch i skolan är jag alltid hungrig när jag kommer hem, känner ni igen er? Då är det viktigt att äta bra så man orkar köra ordentligt på kvällens träningspass! Idag åt jag fil toppat med dinkelflingor och solroskärnor, pumpakärnor och linfrö. Till det knäckemacka med ost, guacemole och groddar, te i muggen och proviva i glaset!

/Amanda

PULS

Helloooo, fick sluta skolan tidigare idag så stack till Friskis och testade terminens nya Puls/Medel pass! Sviiinbra som vanligt, älskar dom passen och nu var det nytt för denna terminen. Ledaren för passet är bra på att sprida energi så man orkar hålla igång hela tiden. Så det kan jag rekommendera, torsdagar 16.30!!
FRIDA



Running man

Snörade på mig löparskorna och gav mig ut på en uppfriskande löptur i vinterkylan. Man får passa sig då det fortfarande är lite halt på vissa ställen. Istället för att springa i spåret tog jag mig en vända runt kvarteret, för då finns det alltid något att kolla på! Ett bra tips till dig som tycker det är tråkigt att alltid springa samma sträcka. I lurarna spelades min träningslista som jag kommer länka senare! Varför inte ge er ut på en tur ni med?! /HILDA



KI BOX

Har kört världens roligaste pass idag, Ki Box på Friskis. Man kör i par så helst ska man gå dit med en kompis, så kan man köra tillsammans! Annars kanske det är ett jättebra raggningsknep, slå sig till kärleken ;) Man turas om med handskar och mitsar, börjar med lite olika slag och sparkar så man lär sig tekniken och sedan avslutas passet med intervaller. Löpning-slag-löpning-höga knän mot mitsarna-löpning osv. Herre min gud vad jobbigt, där rann svetten kan jag lova... Jag gillar verkligen att det är lite tävling i passet, man måste hela tiden hålla en hand som gard framför ansiktet och "skydda" sig så med lite fantasi känner man sig som en riktig boxare. Det är superbra motivation att verkligen kötta och ta ut sig ordentligt, adrenalinet pumpar! De 90 minuterna passet tog försvann på nolltid för det var så kul. Svettades som en liten gris också... Ki Box tänker jag abslout köra igen!

/Amanda



STRONG IS THE NEW SKINNY



STATIONSGYMPA

God kväll kompisar, hoppas allt är bra med er.  Jag har haft en perfekt helg! Trots lite sömn inatt så pallrade jag mig ut på en promenad med Amanda på förmiddagen, tempot vad väl inte det snabbaste men bättre än inget eller hur? 
På kvällen gick jag mina 500 meter till friskis (perfekt) och tränade ett Station/Medel pass. Tänkte berätta lite mer om det för er! På Friskis hemsida beskriver dem det såhär: "Ett jympapass med extra lång styrketräningsdel. Vi arbetar i stationer med hjälp av hantlar, vikter, gummiband och brädor." Vilket är en bra förklaring, man värmer upp tillsammans för att sedan dela upp sig i fyra olika grupper som arbetar i varsitt hörn. Varje grupp har något utav de olika redskapen till sin hjälp (eller så arbetar man bara med kroppen) och man stannar på en station i 1 minut och springer sedan vidare till nästa. Så håller det på i 4 varv, men varje varv har olika övningar. Passet avslutas med en syretopp där man pressar ut de sista krafterna och kör kondition till ungefär 4 låtar. 
Jag tycker att detta passet är riktigt bra för det är så varierat, det är minst fyra ledare med så att man får instruktioner vid varje station vilket underlättar såklart. Man tränar ALLT på detta pass och efteråt ser man ut som en dränkt katt. TIPS TIPS!

Man arbetar med antingen en stepbräda, hantlar, kroppen eller ett gummiband. (Lite snygga killar får vi väl lägga upp? Tack ♥)

FRIDA

Frukost 2.0

Frukosten är dagens viktigaste mål. Jag brukar vara lite dålig på att få i mig de 25% av dagens energintag den ska ge, vill gärna sova lite för länge... Men imorse var jag uppe i tid och gjorde i ordning en jättegod frulle! Jag åt fil med kiwibitar, kanel, solroskärnor, linfro och pumpafrön. Bra start på dagen!
/Amanda

LOVER

Det här är min absoluta favoritlåta att köra styrka till - bra takt, tydliga verser och refränger plus att den är skön! Speciellt magen och ryggen har svidit många gånger till tonerna av denna...  /Amanda

RSS 2.0