SMOOTHIE

Smoothies är det perfekta mellanmålet! Dagens gjorde jag på apelsin, banan, hallon och blåbärsproviva. Vad brukar ni ha i era?

 


WE NEED YOUR HELP


MAGRUTOR NÅGON?

Fortstätter på mag-temat, här kommer några övningar ni egentligen kan variera lite hur som helst, good luck fellows!1. Ställ dig i en klassisk sidoplanka. 2. Dra upp det översta benet och möt med armbågen. Gå nästan tillbaka till utgångsläget och nudda foten i den andra innan du fortsätter med att lyfta benet som på bilden nedan. 
3. Lyft benet, möt med armen och gör sedan om från punkt två igen. Gör samma sak på andra sidan sen.1. Stå i vanlig planka. 2. Dra fram ena benet men håll kvar samma position, alltså helt rak i kroppen. Gå tillbaka till utgångsläget och upprepa med samma sak med det andra benet.

AB BURNER 2.0

För er som inte har en smartphone tänkte jag visa er ett exempel på magövning som man kan hitta på appen Nike training!

 

/HILDA

 


MASKINEN

Jag har precis kommit hem från skolan och slängt i mig en macka, nu åker träningstightsen på för ett löppass! Kan ni fatta att det bara är mars när det är 18 grader ute? Hur gött som helst! Utnyttja solen och fyll på med lite ny energi, kan behövas inför sista rycket i skolan...

Har fyllt på CHALLENGE YOU-spellistan med Maskinens nya album "Framgång & efterfrågan" också, har ni lyssnat in er? Vad tycker ni, ris eller ros? Jag har själv inte hunnit lyssna så mycket men det kommer bli underhållningen under min löptur, så vi får väl se hur tung skivan är!

/Amanda

PAR-SITUPS

Ännu en riktigt bra magövning! Är ni på gymet kan ni använda en hantel, bosouboll eller viktplatta. Är ni ute i elljusspåren, skogen eller trädgården så hoppa ut och leta upp en sten som vikt! Man tar vad man har...
1. Sätt er med fötterna mot varandra. Luta er bakåt så magen spänns. Den ena personen håller i en vikt.

2. Res er upp mot varandra som när ni gör en sit-up.
3. Lämna över vikten till den andra personen, luta er bakåt och upprepa samma sak igen.

ARMHÄVNINGAR + BÄNK

Stå lutat mot bänken med armarna i axelbrett avstånd. Det är viktigt at du spänner både rumpa och mage så att ryggen är i linje med resten av kroppen. Sänk långsamt kroppen mot marken och pressa sedan tillbaka mot utgångslänge. Du ska inte böja i höften. Gör så många du känner är lagom, repetera gärna flera gånger. Dessa armhävningar tränar ryggens djupare del, samt tvära bukmuskeln i magen. För att göra övningen tuffare kan du göra täta armhävningar, du minskar alltså avståndet mellan händerna. Istället för att ha händerna i axelbrett avstånd kan du testa att ha dem bredvid varandra så att de bildar en triangel. Kör hårt!

/HILDA


FRIDA VISAR TRÄNINGSSERIE


KVÄLLSLÄSNING - AKTIV TRÄNING

Sitter och bläddrar igenom lite Aktiv Träning tidningar och hittar flera olika bra träningstips, motivation och kost! Läste precis ett intressant inlägg om hur man tränar upp ryggen hemma, samtidigt som man undviker ryggont. Tänkte dela med mig en av dessa övningar och visa ett urklipp ur tidningen. För mig är ryggträning extra viktigt då den inte har förekommit i så mycket i min träning tidigare. Jag har dessutom dålig hållning som ibland kan orsaka ryggont. Att ha en bra och stabil rygg ger även många fördelar i olika sorters träning. Vill ni hitta mer enkla träningstips till hemmet, eller behöver du kanske matinspiration efter ditt lötpass? Klicka er då in aktivtraning.se för att läsa mer. Där kan du även göra som jag, prenumerera på tidningen. Kommer absolut köra mer tips därifrån här på bloggen! Bara att köra på!
.


.
/HILDA

SPRING-TIME

Gud vilket väder det är idag! 16 grader är det hos mig, hur skönt som helst. Jag har precis kommit in från dagens träningspass, passade på med lite utomhusträning i vårvädret! Jag sprang 5 km, stannade på hälften och körde ett 30 minuters Nike Training-pass (klicka på länken för att komma till ett inlägg om appen). Tänkte ge er tre tips som kan vara bra att tänka på när det stretar emot under löpningen, kanske i slutet av rundan när man är trött eller bara har en kass dag:

1. Öppna upp bröstet! Sträck på ryggen, tryck bak axlarna & ihop skuldrorna lite och gör bröstet stort, så blir det enklare att andas. 

2. Lyft på fötterna, släpa dem inte i backen bara för att benen känns tunga. Ta höga steg, landa med hälen först och rulla fram på foten, skjut sedan ifrån i nästa steg! 

3. Rör på armarna! Spänn armarna lite så de inte "hänger och dinglar" ner till knäna. Hitta en takt som passar dig och sträva efter en skön puls genom hela kroppen, så löpningen känns synkad.



Kör hårt nu! /Amanda

BÄNKDIPS

Bänkdips är en enkel och effektiv övning som du kan testa på att göra hemma, utomhus eller på gymmet. De muskler som främst tränas är triceps men även bröst, axlar och underarmar.
För att kunna genomföra övningen så behöver du ha tillgång till en bänk. Händerna placeras axelbrett på bänken och benen ska vara raka och hälarna på marken. För att göra övningen lättare kan du köra med lätt böjda ben. Böj därefter armbågen med en kontrollerad rörelse och sänk ned kroppen tills du känner ordentligt stretch i triceps. Pressa därefter upp kroppen till utgångsposition med kraft. Var noga med att kontrahera triceps vid uppgång. Repetera rörelsen önskat antal gånger. Vill du prova på att göra övningen jobbigare kan du använda dig av ytterligare en bänk där du lägger fötterna istället för på marken. Kör hårt!



/HILDA

PARÖVNINGAR 2.0

Här kommer fortsättningen på inlägget från igår. Går ju inte att träna magen för mycket vettni!

1. Ställ/lägg er som på bilden. Den som står upp "buttar" ner benen på den som ligger ner så de nästan stöter i marken.

2. Dra sedan upp benen mot personen som står upp igen. Håll benen raka hela tiden och upprepa flera gånger.
3. Ni kan även butta ner fötterna mot sidan. Kom ihåg att hålla emot så fötterna inte rör i marken.

VILKA ÄR VI?

Undrar ni vilka tjejerna bakom Challenge You-bloggen är? I arkivet hittar ni våra presentationsinlägg där vi berättar lite om oss själva och vår inställning till träning. Där kan du även läsa om Fridas lyxiga favoritmat, Amandas barndomskärlek till Zlatan och Hildas innebandykarriär... Klicka på bilderna för att komma till inläggen, eller leta upp kategorin tjejerna bakom bloggen i högermenyn!


BESÖKSREKORD!

Igår slog vi besöksrekord här på Challenge You, över 165 personer besökte bloggen! Hur kul som helst, hoppas ni gillade bloggen och att ni kommer fortsätta klicka er in här även i framtiden. I eftermiddag kommer det upp ännu ett inlägg med bilder och tips på parövningar för mage och bål! Det missar ni inte va?
.

@GYMMET

Bloggar direkt från gymmet! Kör bröst, axlar och triceps idag. Tänkte få med mig en kompis nån dag så jag kan fota och visa några bra övningar på gymmet! Jätteskönt väder ute dessutom, perfekt dag för att snöra på sig löparskorna och ge sig ut på en springtur! Eller hur? Hoppas alla får en bra dag!
.

image description

/HILDA

 


PARÖVNINGAR

Vi tänkte tipsa om lite bra övningar ni kan göra om ni tränar tillsammans med en kompis. Först ut är dessa två övningar som man kan göra i stort sett överallt, är ni utomhus som vi var kan man ta en sten eller något annat tugnt till den första övningen. Båda tar riktigt bra i magmusklerna, lycka till!
.
1. Sätt er en bit ifrån varandra och luta ryggarna mot varanda i ett läge där ni känner att magen spänns.
2. Rotera överkroppen och ge/ta emot vikten/stenen från din kompis. Gör samma sak åt andra hållet.
1. Sätt er mitt emot varandra, ungefär så att dina fötter är i höjd med din kompis knäveck. Luta er bakåt och cirkulera med fötterna/benen runt varandra. Viktigt att hålla fötterna ovanför marken hela tiden. 2. Repetera åt andra hållet. Håll armarna i kors över bröstet eller längs med sidorna.
.

GÖR OSS TILL FAVORIT!


 

Ni har väl inte missat att man kan lägga till challengeme som favorit i blogg.se-appen?!

 


CHALLENGE YOU @ SPOTIFY

Vi har satt ihop en spellista med peppande, köttiga, grymma träningslåtar. Nu undrar vi, vad är era skönaste låtar att träna till? Listan är collaborative så ni kan hjälpa oss att fylla den med tung musik! Klicka här eller på bilden för att komma till listan, lägg gärna till dina bästa låtar!

I WILL TRY TO FIX YOU

Det händer grejer på bloggen idag, vi håller på att trixa med header och designen! Hilda kämpar hårt som ni ser och snart är vi klara, kika in snart igen för resultatet :D


KILENEGÅRDEN

Vi på challengeyou-bloggen är ute på Kilenegården och tränar, samtidigt passar vi även på att fota och filma lite till er! Resultatet får ni se i veckan så håll utkik!


FRUKOSTERA

Apropå frukosten jag la upp här igår så kom jag att tänka på en tjej som gick i våran klass för något år sedan, hon driver en frukostblogg med massor av tips på goda frukostar. Gå in och ta er en titt om inspirationen sviker: http://frukostera.blogg.se/ (klicka på länken eller någon av bilderna för att komma till sidan)

SWEET


FRUKOST 2.0

Godmorgon lördag! Fruktansvärt skönt med helg, eller hur?
Lovade ju er en 2.0 på frukosten jag la upp för ett tag sen så fixade iordning det imorse.
För världens godaste äggröra blandar ni 2 ägg, lite mjölk och massa riven parmesan. Stek bacon och champinjoner eller någon annan god grönsak till och komplettera gärna med någon frukt. Mina favoriter är kiwi och mango. Som tur var hade pappa redan gjort jordgubbsmothie så slapp göra den själv, toppade med russin, pumpakärnor och solrosfrön. Sen något drickbart kan ju vara nice också. Om ni tycker detta verkar överambitiöst för era trötta lördagskroppar så tänk om, tar typ 10 minuter och de har ni väl över? Mm tänkte det. PUSS OCH KRAM TREVLIG HELG
FFRIDA

AB BURNER!

Har precis börjat gymma igen och det känns bättre än någonsin! Bra instruktörer och bra övningar ger kroppenen rejäl omgång. Det jag jag försöker träna mycket är mage. Det roliga med det är att det finns fler olika övningar som ger magen bra träning samtidigt som det stabiliserar kroppen. Jag hade tänkt att lägga ut några magövningar då och då så att ni ska slippa göra de vanliga situpsen som blir så tråkiga i längden. Den första övningen jag visar idag är relativt enkelt och det enda du behöver är en vikt (inte ett måste). Men bara för att den är enkel betyder det inte att den är mindre jobbig. Den tar bra på sidorna av magen och det känns efter bara ett par stycken. Testa gärna!! Tjejen på videon kommer visa hur ni ska gå till väga. Nästa gång kanske ni får se mig kötta några magövningar, så håll utkik!!
.
.
/HILDA
.

INTENSIVGYMPA

Hej hopp!
Ikväll var jag på ett intensivpass på friskis, har tränat varje dag denna veckan så trodde mina ben skulle gå av vid några tillfällen men nu efteråt är det ju hur skönt som helst!
Intensivpassen är uppbyggda på samma sätt som medelpassen osv. Det är alltså lika mycket kondition som styrka men skillnaden är att det är högre tempo och lite tuffare övningar. Självklart tar man i så mycket som man själv känner att man orkar så man kan reglera hur jobbigt det blir själv ganska mycket. Vad jag gillar så mycket med att gå på pass är dels att man är många som tränar tillsammans, så man kämpar lite extra. I alla fall gör jag det, ser jag att en tant på 50 bast orkar göra alla armhävningar så är det väl klart att jag inte kan vika ner mig? Sen att det är en ledare som visar precis vad man ska göra så man slipper tänka själv, haha.
Om ni inte har varit på pass förut så ta med en kompis och gå dit tillsammans, lovar att det är kul, ge det några gånger så kommer ni in i övningarna också. Ta hand om er och träna på!
FRIDA

LÖPARSKORNA PÅ

Första dagen efter sportlovet idag. Fick ni också pluggångest? Det vet jag att jag fick iallafall... Men för oss treor är det inte många månader kvar av skolan nu, och för alla andra kommer det snart ett skönt sommarlov! Så länge får vi bita ihop och hitta sätt i vardagen att orka med stressen. En sak som är jätteviktig då är träningen! Motion hjälper oss att slappna av, man blir gladare och piggare och det finns till och med studier som visar att hjärnan fungerar bättre av motion då det påverkar dess kemiska och elektriska effekt. När vi är stressade höjs blodtrycket och kolesterolet vilket kan leda till allvarliga sjukdomar. Motion sänker både blodtryck och kolesterol, och dessutom reglerar det blodsockret så nivån håller sig stabilare. Då slipper man "dipparna" när blodsockret sänks och man blir sötsugen.

Jag tog tag i mitt pluggberg direkt jag kom hem från skolan, men tog ett break mitt i för att springa en runda. Jag vet med mig att jag inte orkar hålla koncentrationen uppe och plugga flera timmar i sträck, så jag har lärt mig att ta pauser. Ikväll åkte jag och pojkvännen ut till Kilenegården på Hammarö, där finns det jättefina spår i flera olika distanser! Vi bestämde oss för att utmana oss själva (eller kanske mest varandra egentligen...), så vi gav oss på milen. På grund av mörker och is blev vi tvugna att vika ut på elljusspåret i slutet, men sammanlagt blev det en runda på ca 8 km. Klart godkänt för att vara i mars! Hur gör ni för att överleva tunga pluggkvällar?

/Amanda

Källa: http://iform.se/valbefinnande/stress/motion-mot-stress

BACKINTERVALLER

Har ju lovat er ett inlägg med lite tips på övningar man kan göra i backarna under löprundan, här kommer det! Jag drog mig ut i spåret som ligger precis bakom KMTI på Våxnäs. Ca en kilometer in på banan kommer en lång och lagom brant backe, perfekt för lite skutt! Ett annat tips är backen vid vattentornet på Norrstrand, vid Svinbäcken. Den är riktigt skön i benen kan jag lova!

1. Skridskohopp
Börja med båda fötterna i marken, böj på benen och tryck ifrån i ett hopp åt sidan så du landar på högerfoten. Jobba med lårmusklerna så du verkligen tar sats och sedan böjer ordentligt i knät när du sätter i foten, så landningen blir dämpad. Ta ett stort hopp åt vänster och landa på vänsterfoten. Tänk dig att du åker skridskor och tar stora skär, sida-sida. Försök hålla ett bra tempo och stanna inte upp för länge efter varje landning utan ta ny sats och hoppa vidare. Jobba med armarna för att få fart. Ju mer du böjer på benen, desto snabbare kommer mjölksyran... 



2. Grodhopp
Helt vanliga jämfotahopp som får lite krydda av lutningen... Stå med fötterna axelbrett, böj på benen, skjut ifrån ordentligt framåt och uppåt, landa en bit framför så du kommer upp för backen. Tänk på att dämpa din landning genom att böja på knäna, precis som i skridskohoppen!



3. Utfallssteg
En riktig klassiker som gör sig fint även i lutning! Stå axelbrett med fötterna och ta en stort kliv framåt med ena foten. Benet ska vara i 90 grader och knät ska peka rakt fram, inte inåt! Kliv ihop med fötterna igen framåt, och upprepa med andra benet så att du "går" uppför backen. Vill du avancera övningen kan du leta upp en sten eller något annat i skogen och använda som vikt! Håll stenen framför dig med raka armar, i klivet roterar du överkroppen över det benet du klev fram med. Det ska kännas i bålen så spänn magmusklerna och sträck på ryggen.



4. Superstars
Den här är riktigt jobbig, men superbra eftersom man verkligen använder alla muskler i kroppen! Börja axelbrett och gör ett upphopp. Fall sedan fram, ta emot dig med händerna och gör en armhävning. När du har gjort armhävningen hoppar du fram så fötterna landar precis bakom händerna, gör ett nytt upphopp och fall fram i armhävning på nytt.



5. Skottkärra
Den här övningen kräver två personer så dra med dig en träningskompis ut i spåret! Eftersom min kompis agerade fotograf kunde vi inte fota någon skottkärregång, hoppas ni förstår ändå. Den ena personer håller i kompisens fötter som handtagen på en skottkärra medans hen går på händerna uppför backen. Försök att spänna bålen ordentligt så gungar inte höfterna/rumpan så mycket fram och tillbaka. Skottkärran är jobbigare än man tror, både i armar och flås!

/Amanda

 


HONUNGSKYCKLING MED TABBOULEH

Hej kompisar, dags för ett recept igen! Ändrade lite och använde kycklingklubbor istället för lårfilé. Skippade bönorna och kikärtorna också, fritt att göra som ni vill men väldigt gott i alla fall. Lycka till!

Ingridienser

  • 900 g kycklinglårfiléer
  • 4 msk japansk soja
  • 4 msk flytande honung
  • 1 msk färskpressad citronjuice
  • 1 tsk salt

Grekisk tabbouleh

  • 2 dl bulgur
  • 1 ask körsbärstomater (à 250 g)
  • 1 grön paprika
  • 1 tsk finrivet citronskal
  • 3 msk färskpressad citronjuice
  • 1 tsk socker
  • 3 msk olja
  • 1/2 tsk salt
  • 1/2 paket fetaost (à 150 g)
  • 1/2 dl hackad persilja
  • 1/2 dl finskuren dill
  • 1 burk black eye bönor (à 400 g)
  • 1 burk kikärter (à 400 g)

Gör så här

  1. Krydda kycklingen runtom med salt.
  2. Blanda soja, honung och citronjuice. Vänd kycklingen i marinaden. Lägg kycklingen i en ugnssäker form med bakplåtspapper i. Ställ mitt i ugnen (kall ugn).
  3. Sätt ugnen på 225°C.
  4. Tillaga kycklingen ca 30 minuter.
  5. Sallad: Koka bulgurn enligt anvisning på förpackningen.
  6. Skär tomaterna i fjärdedelar. Dela, kärna ur och skär paprikan i små tärningar.
  7. Blanda ihop citronskal, citronjuice, socker, olja och salt i en skål. Smula ner fetaosten. Vänd ner persilja, dill, tomater och paprika. Blanda i sköljda och avrunna bönor och kikärter. Blanda i bulgurn. Servera till kycklingen.
FRIDA (Källa: www.ica.se)

RSS 2.0